KS: Ähtäriläinen Taru Suojaranta menestyi UNIFEMin kirjoituskilpailussa


ESINEELLISTÄMINEN LOUKKAA

Taru Suojaranta: Kirjoitus naisten itsetunnosta toi palkinnon Ähtäriin. Unifemin lukiolaisille tarkoitetussa kirjoituskielapilussa oli tänä vuonna teemana naiset ja media.

Minna Hiironen, Keskisuomalainen 8.12.2008

Ähtäriläinen Taru Suojaranta, 17, on tullut toiseksi Suomen Unifemin valtakunnallisessa ainekirjoituskilpailussa. Lukiolaisten teemana oli tänä vuonna naiset ja media.

Suojarannan teksti oli tuomariston mukaan kielellisesti kekseliästä. Aineessa oli myös omakohtaisuutta kaihtamatonta pohdintaa siitä, miten minuutta rakennetaan mainonnan avulla. Lukiolaisten mediakriittisyys ilahdutti tuomareita erityisesti.

Sijoittummen oli Suojarannalle yllätys, sillä hän ei pitänyt kotona tehtyä ainettaan parhaimpana tuotantonaan. Toista vuotta lukiota käyvän nuoren naisen äidinkielen todistusnumero on vaihdellut yhdeksän ja kympin välillä.

– Käsittelin kirjoituksessani mainosten vaikutusta naisten itsetuntoon. Toisista mainoksista voisi loukkaantua ja toisista olla ylpeä.

Saippuamainos saa kiitosta
Suojarannan mukaan loukkaantua voisi naisten esineellistämisestä. Ylpeyttä hän on tuntenut esimerkiksi mainoksista, joissa korostetaan luonnollisuutta.

Erityisesti hän kiittelee erästä saippuamainosta, jossa naiskauneus nähdään laajemmin. Malleina ei ole vain tikkulaihoja missimäisiä nuoria naisia, vaan myös iäkkäämpiä.


Alusvaatemainokset eivät ärsytä

Joulun aikaan lukuisat alusvaatemainokset eivät ärsytä kuitenkaan Suojarantaa.

Hän ymmärtää nyt elettävän aikaa, jolloin näitä tuotteita lötyy lahjapusseista. Suojarannan mukaan hän pohti tekstissään myös, saako mainosten tietyntyyppinen naiskuva aikaan alemmuudentunteita tai luoko mainoksen sanoma odotuksia.

– Mainos ei ole suoranaisesti antanut minulle odotuksia. Parfyymilla ei saa tietynlaista prinssiä, naurahtaa Suojaranta.
Kielellisesti lahjakas Suojaranta ei haaveile kirjailijan ammatista, koska hänen kärsivällisyytensä ei kuulemma riitä. Sen sijaan kansainväliset suhteet ja diplomaatin ura kiehtoisivat, joten tällä hetkellä hän pyrkisi valtiotieteelliseen.

Unifemin kirjoituskilpailun voitti Riikka Hämeenoja Salosta. Tuomareina toimivat Tulva-lehden päätoimittaja Anne Moilanen ja kirjailija Riikka Pulkkinen.
LUE TARUN KIRJOITUS TÄSTÄ (pdf Unifem.fi-sivustolla)

Lisää kirjoituskilpailusta Suomen UNIFEMin sivuilla

Jätä kommentti